Vergif

Front view of Wood mouse in front of white backgroundOp de bijsluiter die bij het Vergif zit dat vader krijgt, staat het zwart op wit: Het gebruik bij oudere patiënten met dementie wordt niet aanbevolen aangezien er ernstige bijwerkingen kunnen optreden.

Veertig bijwerkingen tel ik, waaronder — verscholen tussen spasmen, extreme vermoeidheid en duizeligheid — plotselinge onverklaarbare dood.

Wat opzoekingswerk toont aan dat de fabrikant aangeklaagd wordt in de Verenigde Staten wegens het aanprijzen van het medicijn voor gebruik bij patiënten voor wie het absoluut ongeschikt en zelfs gevaarlijk is.

Volgens de website van de BBC verbiedt de overheid in het VK het gebruik van soortgelijke middelen bij dementerende bejaarden. 72% van de artsen legt het verbod naast zich neer. Meer nog: sommige artsten schreven het bij negen op de tien patiënten voor.

De reden? De middelen houden de dementerende rustig, zodat hij geen gevaar vormt voor zichzelf en voor anderen. Er is geen geld, geen tijd, geen personeel om het anders aan te pakken. Dan maar liever een potentieel dodelijk middel.

Vader’s huisarts onderbreekt mij onmiddellijk. We hebben geen keuze. Als hij weer een psychotische episode heeft, riskeert hij dat hij weg moet uit het tehuis — en dan?

Ja, en dan? Waar moet hij dan naartoe? In het ziekenhuis hadden ze me al laten weten dat we veel geluk hadden dat iemand met zijn pathologie nog relatief dicht bij huis kon opgenomen worden.

Had u graag de pest gehad, mevrouw, of toch liever de cholera? Ik heb ook geen betere ideeën. Al dat soort middelen hebben dat soort bijwerkingen, zegt de dokter. De dosis kan eventueel wat verlaagd worden, nu hij weer zo rustig is, geeft hij toe.

Rustig, zeg dat wel. Hij slaapt de hele dag. Drinkt zijn koffie met zijn ogen dicht en valt weer in slaap. Hij kan nauwelijks zijn ogen openhouden. Staan is al helemaal uitgesloten.

Aan het eind van het gesprek vraag ik de arts of hij ook wat magnesium kan voorschrijven. Ik  toon hem mijn twee A4tjes met zes goeie redenen — plus referenties — waarom ik denk dat vader waarschijnlijk al jaren deficiënt is. Het zal nu niet veel meer uitmaken, maar baat het niet dan schaadt het niet. Ik zou zelf magnesiumpoeder in zijn glas kunnen doen maar ik regel het liever via de arts.

Thuisgekomen zie ik tot mijn verbazing dat hij maar één pover magnesiumpilletje per dag heeft voorgeschreven. De normale dosis is zes pilletjes.

Zo’n voedingssupplementje is immers niet te vertrouwen. Laten we daar toch maar heel voorzichtig mee zijn.

Het zou wel eens bijwerkingen kunnen hebben.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dementie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Vergif

 1. Aad Verbaast zegt:

  Wat een verhaal zeg.
  Doet me denken aan de reportage: “Chemisch vastbinden” http://www.netwerk.tv/uitzending/2008-10-09/chemisch-vastbinden

  • muizenoren zegt:

   Ik kan het filmpje helaas niet zien (geprobeerd op mac, pc, in drie verschillende browsers, plugins gedownload — wat maken ze het soms moeilijk). De reactie onderaan het filmpje refereert naar het verslag van de overheidscommissie in het VK waarover ik schreef. We zijn intussen haast vijf jaar verder en er is nog niks veranderd. Bestaat er wel een andere aanpak? Misschien was het tijdelijk vastbinden van vroeger een beter alternatief dan hem/haar permanent plat te leggen met antipsychotica.

 2. Aad Verbaast zegt:

  Jammer dat je het niet kunt zien..
  Er zijn wel meer reportages over de breed uitgezette “kalmeringsmiddelen” geweest. Met de nodige pleidooien om er mee te stoppen of in ieder geval daar zeer mee terughoudend te zijn. Veelal ingezet om het personeel te sparen, maar daarmee ook de kwaliteit van leven ernstig beperkend.

 3. knutselsmurf zegt:

  Probeer het niet te zwart-wit te zien. Die arts weet waar hij over praat, je wil niet meemaken dat iemand naakt en schreeuwend op straat loopt en mensen aanvalt. Anti-psychose middelen zijn niet simpel versuffend, dat is waarschijnlijk een bijwerking als gevolg van de hoge dosis.

  Lees ter vergelijking maar eens wat voor bijwerkingen het middel Ritalin heeft. Toch geven we dat aan kinderen, omdat er soms geen alternatief is.

  • muizenoren zegt:

   Naakt en schreeuwend op straat lopen en mensen aanvallen is er niet bij. Hij kan nauwelijks op zijn benen staan. Het gaat over uit alle macht weg willen uit zijn gevangenis en daarbij onhandelbaar en agressief worden. Eigenlijk zeer begrijpelijk gedrag. Iedereen wil er weg, alleen is de drang bij de ene veel sterker dan bij de andere.
   De bijwerkingen zijn er helaas niet vanwege een hoge dosis, ze zijn inherent aan het middel.
   Over Ritalin kunnen we ook een boom opzetten.

 4. Nina Elshof Feng Shui zegt:

  Ja, wat een verhaal. Helaas zijn er teveel mensen die er van uitgaan dat een arts weet waar hij over praat waardoor het systeem in stand gehouden wordt, Big Pharma zijn geld kan verdienen en de kritische mens de mond gesnoerd wordt met resultaten van onderzoeken die -gefinancierd door Big Pharma- de ‘noodzaak’ van het inzetten van dergelijke middelen ‘bewijst’.
  Voor een andere invalshoek op zowel pharmaceutica als op alternatieve middelen verwijs ik graag naar onderstaande websites.
  http://anh-europe.org/about-us
  http://www.ianrcrane.co.uk/index.php?act=viewProd&productId=43
  http://credence.org/
  http://www.desireerover.nl/

  • muizenoren zegt:

   Interessant. Het is uitkijken met die Codex Alimentarius, vooral als die vitaminesupplementen wil inperken. Ik heb in mijn eigen omgeving een paar mensen gezien bij wie een veel te laat opgemerkt b-vitaminetekort aan de basis lag van hun dementie — een paar ingrijpende maag-darmoperaties, of een erfelijk probleem met een enzympje, en dertig jaar later zit je in een tehuis te bibberen met een pisdoek aan. De referentiewaarden van de laboratoria die de bloedtesten uitvoeren liggen ook soms erg sterk uit elkaar: naargelang van waar de test uitgevoerd wordt, zal de patiënt aanzien worden als deficiënt of niet. Huisartsen hebben de tijd niet om het voor iedere patiënt tot in de puntjes uit te zoeken. Je moet een groot deel van het denk- en opzoekingswerk zelf doen.

 5. cornutus zegt:

  Jezusmina, wat een dilemma. Veel wijsheid, in elk geval!

  • muizenoren zegt:

   Dank je wel.
   Na wat aandringen heeft de huisarts beslist om de dosis te halveren. Een week later was vader enorm opgeknapt. Hij slaapt nog het grootste deel van de dag, maar hij ligt er niet meer bij als een zombie. Hij kan weer lang genoeg op zijn benen staan om van zijn bed naar zijn stoel of naar het toilet te gaan zonder dat hij valt. Hij maakt weer een praatje en hij lacht weer. Het is dus tot nu toe goed afgelopen.
   Soms moet je die dokters eens een goeie por geven. Hadden we niet geklaagd dan was alles gebleven zoals het was.

   • cornutus zegt:

    Gelukkig heb ik zoiets niet bij de hand gehad. Het lijkt mij erg moeilijk om je gezonde verstand erbij te houden en toch tegen zo’n arts in te gaan. Want misschien tref je wel een rancuneuze aan die helemaal niet meer wil meewerken.
    In Nederland is er al lange tijd discussie over de vraag of je niet communicatief veel vaardiger specialisten moet opleiden. Maar laat nu vaak een van de kenmerken van specialisten zijn dat ze zich goed goed kunnen specialiseren en zich goed kunnen vastbijten in bepaalde zaken. Toch liever een bekwame hork dan een toffe nietsnut.

 6. muizenoren zegt:

  Ik denk dat je het vooral erg tactvol moet aanpakken met die jongens. Ik kan me voorstellen dat zij ook wel eens denken: “Daar heb ik nu zeven jaar (of hoe lang is het?) voor gestudeerd en dan komt zo’n onnozele kip met een printout van internet me vertellen hoe het allemaal zit”. Maar deze onnozele kip heeft de tijd om haar eigen problemen grondig uit te pluizen terwijl de dokter zich ook moet bekommeren om de appendicitis van de vorige patiënt en het schurft van de volgende patiënt. Ik probeer er altijd publicaties bij te halen waar dokters zelf vertrouwen in hebben. De huisartsen die ik ken vallen eigenlijk mee. Met specialisten heb ik tot nu toe gelukkig weinig te maken gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s