Die Fledermaus

Helemaal bovenaan de voedingsketen staan de muggen. Net daaronder sta ik.

Toen ik klein was, liet mijn moeder de dokter komen omdat ze dacht dat ik mazelen had.  Ik had wel honderd rode jeukende bultjes en ik deed niks dan huilen en krabben. De dokter bekeek me van kop tot teen en zei dat het muggenbeten waren. Véél muggenbeten. De muggen waren helemaal gek geworden, zoiets lekkers als ik hadden ze nog nooit gegeten.

Het zal u dan ook niet verwonderen dat ik de mug niet zeer genegen ben. Muggennet, Autan, schoenen om te meppen, het is aanwezig en binnen handbereik. In een poging om minder lekker te worden, heb ik geprobeerd om te roken, niet te roken, alcohol te drinken, geen alcohol te drinken, vegetarisch te eten, veel vlees te eten, knoflook te eten — niks helpt.  De laatste jaren zet ik geursteentjes van citroenkruid bij het bed, met succes. Ik hoor u al denken dat ik met de jaren misschien wat minder appetijtelijk ben geworden, maar dat soort gemene commentaar houdt u maar voor uzelf.

In het donkerste hoekje van de klimop in het tuintje hoor ik al een paar weken af en toe een zacht geritsel. Bij inspectie zie ik een grijsbruin lijfje tussen het groen, op meer dan twee meter van de grond. Het is te donker onder de bladeren om pootjes, staartjes of vleugeltjes te zien. Het zou een muis kunnen zijn, of een mus, maar het zit zo stil, alsof het een beetje zit te slapen. Na wat opzoeken denk ik dat het misschien wel een vleermuisje is.

Dat is goed nieuws. De vleermuis is mijn vriend. Vleermuizen eten per nacht hun gewicht aan insecten op, dat kunnen zo’n 3000 muggen zijn, en zwangere vleermuizen eten het dubbele.

Stel u dat even voor: ze eten op één nacht evenveel op als ze wegen. Stel u eens voor dat u dat zou doen. Een dure grap en u zal er een tijdje mee zoet zijn. Bananen en yoghurt, dat gaat dan nog snel, maar forel met amandelen duurt wel even, met al die graatjes.

Tijdens het eten gaan de kleren ook steeds krapper zitten. Een persoon van 70 kg die 70 kg forel met amandelen wil eten moet zo’n 14 verschillende kledingmaten meenemen naar het restaurant. Praktisch is het niet. En o, de indigestie achteraf!

Het enige wat helpt is dansen voor, tijdens en na het diner.

Nu weet ik waarom die vleermuis nooit op tijd thuis is.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Losse blaadjes, Muziek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Die Fledermaus

 1. Wat een kostelijk verhaal, Muizenoren. Ik zal voor je duimen dat je gevleugelde muis de muggen ver van jou weg houdt. Geholpen door de citroenkruidgeur.
  Lekker dansen jij.

 2. knutselsmurf zegt:

  ‘s-Nachts is een klamboe natuurlijk ideaal, maar ik neem aan dat het probleem overdag speelt. Ik heb in Schotland ooit eens een middel gekocht tegen daar voorkomende stekende vliegjes : Mijex ( spreek uit als midg-ex ). Er zit een erg sterk gif in.

 3. Dick Stolk zegt:

  Prachtig verhaal!!!

 4. benjamín zegt:

  Vleermuizen verlossen je niet alleen van muggen en andere ongewenste bezoekers, maar in tegenstelling tot wat men in de wandeling denkt, zijn het ook geluksbrengers.
  http://www.vleermuis.net/nieuws-2010/vleermuizen-brengen-geluk.html

 5. appelig zegt:

  Wat een leuk verhaal ook al vind ik het zielig al die muggenbulten!

 6. EJW zegt:

  Je hebt waarschijnlijk zoet bloed. Heeft mijn dochter ook die word ook gek van de muggen.

  • muizenoren zegt:

   Dat is me ook al verteld. Waarop ik dan een tijd geen suiker en meelprodukten meer at. Voor de muggen maakte het geen verschil.
   Voorlopig heb ik dus baat bij die kleine geurdoosjes. Picksan heet het spul, gemaakt door OTC pharma in Gorinchem. Bij nader inzien bevat het geen citroenkruid maar lavandula hybrida, een lavendelsoort, als enige vermelde ingrediënt. Wat vreemd is, want lavendelolie op het hoofdkussen hielp helemaal niks. Een lavendelplant heb ik ook al in de kamer gehad, wat niks deed, en citroenkruid, wat wel wat scheen te helpen. Het doosje ruikt ook absoluut niet naar lavendel, het is eerder kruidig, een beetje nootmuskaatachtig.

 7. ThatWierdAmericanGirl zegt:

  Cool, about the possible bat!

  About the muggen: Why dontcha let Wilfried make you screens for your windows, like he did for ours? In the US, every house has screens on the windows. Only get bit if you’re outside at dusk.

  Another nice thing to know: when I got bit in Atlanta some years ago, I did a deep search on the internet to find something that would MAKE IT STOP ITCHING! Those cortisone cream things don’t work at all for me…. so, after some searching I found out that heat is supposed to destroy the enzyme that makes it itch. You are supposed to put a spoon or butter knife in rather hot water, then hold it to the bite. A couple of times per bite.

  I tried it and for me, it works! (Feels good too, more satisfying than scratching) Do it in the morning, keeps the itch away for a whole day. Don’t scratch it and repeat the treatment in the evening, no more bother.

  Water needs to be hotter than a shower but not too hot to burn you of course. I found that fresh coffee, once it’s cooled just enough that I can drink it, is the perfect temperature.

  • muizenoren zegt:

   The hot spoon sounds like a good tip. I sometimes rub the bites with soap, which creates a thin film that seals them from the air and helps to take the itch away. That doesn’t always work. I’ll try the spoon next time.

   There is one screen for the large window in the study, but it takes away some of my precious daylight so I don’t put it in anymore.
   Many mosquitos come in through the garden door during the day. In the evening they hover by the closed glass door and they grin at me. 😦

 8. deijsprinses zegt:

  Oh vleermuizen vind je hier in de zomer vaak. Zo van die kleintjes. Ik verschiet altijd een beetje als ze overvliegen 🙂
  Brr! Muggen! De dood aan de muggen!

 9. fluwijn zegt:

  Als de muggen wat minder van jou komen smullen, dan kan dat alleen maar aan de geursteentjes liggen. Iets anders zou ik nooit durven beweren.
  Ik heb nog nooit een vleermuis zien dansen met een volle maag. Maar ik kom de laatste tijd ook niet zoveel meer op een dansparty.
  Groetjes !

 10. Hoe prachtig geschreven ! Ik voel je met je mee. Ik heb een man die zich opoffert en mij beschermt 🙂

  • muizenoren zegt:

   Dank je wel.
   Jij hebt geluk met je man.
   Mijn man wordt door de muggen niet zo lekker gevonden, ze blijven bij mij komen. Ik heb hem nog nooit over een muggenbeet horen klagen.:-(

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s