Kruintje omhoog, bipsje naar achter – deel 2

De psychologische impact van de Alexandertechniek is niet te onderschatten.

Misschien hebt u ook de reflex om in elkaar te duiken, met de oren tussen de schouders, om klein en onzichtbaar te worden wanneer de vervelende collega of het irritante familielid u weer eens komt folteren. Begrijpelijk, maar het werkt averechts. De kwelgeest ziet u als een gemakkelijk, bang slachtoffer. Als u die reflex overwint kan u de kwelgeest rechtop en rustig in de ogen kijken. U leert zichzelf te beschermen en u straalt meer kracht en weerbaarheid uit.

Op 3:00 legt de lerares uit waar veel spanning vandaag komt: Fear. And fear of fear.

De Nederlandse Nobelprijswinnaar voor de geneeskunde Nikolaas Tinbergen was zo enthousiast over de methode dat hij een groot deel van zijn speech voor het Nobelprijscomité  in 1973 wijdde aan de Alexandertechniek.

Het is een raadsel waarom de Alexandertechniek buiten Engeland, de US en Australië een goed bewaard geheim gebleven is. Waarschijnlijk is het niet trendy genoeg en er komt geen luide muziek bij kijken.

Als men u weer eens een nieuwe trend wil aanpraten worden er meestal wat celebrities  bijgehaald. De Alexandertechniek is intussen zo’n honderd jaar oud en dus officieel antiek.  Wel, ik zal proberen om u warm te maken voor deze antieke methode met wat bekende namen, voor het geval  u voor dat soort argumenten gevoelig zou zijn. Deze bekende mensen maken gebruik van de Alexandertechniek:

Adrian Edmonson (Bottom, the Young Ones), Ben Kingsley (Schindler’s List, Gandhi), Alan Cummings , John Cleese, Prunella Scales (Mrs Fawlty), Daniel Radcliffe ofte Harry PotterHugh Jackman, Judi Dench, Kenneth Branagh, Jeremy Irons, Michael Caine, Captain Jean-Luc Picard Patrick Stewart, William Hurt. Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Julia Sawalha, Ruby Wax, zeg maar de cast van Absolutely Fabulous. Madonna, Michael Palin, Keanu Reeves, Gabriel Byrne, Frank Skinner, Jamie Lee-Curtis, Lenny Henry, Paul McCartney, Robin Williams, Sting en zijn vrouw Trudie, Lulu, Oprah,  Emma Thompson, Jerry Hall, Meryl Streep, Vanessa en Lynn Redgrave, Anthea Turner, Juliette Binoche,  Duchess of York Sarah Ferguson, Julie Andrews, Mary Steenbergen, Penelope Keith, Sinead O’Connor. David Bowie’s producer Tony Visconti is zelf Alexanderleraar. U ziet welke richting het uitgaat.

U kan de techniek niet leren uit een boekje of van een video, het is echt belangrijk om een leraar te vinden. De broer van Mr Bean legt u hieronder de semi supine lighouding uit. Dat kan u thuis alvast oefenen.

Na zes lessen bij een Alexanderleraar staat u al een stuk steviger in uw schoenen. Daarna kan u doorgaan zo lang u wil, uitgeleerd bent u nooit.

Ik ga binnenkort nog eens terug voor lessen. Nu u nog. Het zal  u zeker deugd doen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zo gaat het beter en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kruintje omhoog, bipsje naar achter – deel 2

  1. appelig zegt:

    Hahaha, inderdaad de broer van Mr. Bean. Ik denk nog even na over Alexander. Het zou zeker goed voor me zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s