Het is nog niet te laat voor goede voornemens

Bent u ook het jaar weer begonnen met goede voornemens? Dit jaar gaat u eindelijk stoppen met roken, met snoepen, beginnen sporten, rustig blijven bij het zien van die collega die u het bloed vanonder de nagels haalt? Fijn zo, er zit nog fut in u.

Alleen vrees ik dat u zichzelf weer eens veel te hard aanpakt. Waarschijnlijk hebt u weer tegen uzelf – en erger nog: tegen uw omgeving – gezegd: Vanaf 1 januari rook ik niet meer. Niks meer, gedaan, basta! En omdat het de laatste keer was hebt u op 31 december maar gelijk drie pakjes gepaft.

Nu zijn we een week verder en u hebt al gezondigd, zoals dat tegenwoordig heet. We zijn nog maar enkele generaties van doodzonde en duivel verlost en we hebben alweer nieuwe gesels uitgevonden.

Kwaad op uzelf trekt u een zak nootjes open,  giet een glaasje uit de fles en steekt een sigaret op. En hebben we nog tiramisu in huis?

Dat mag u uzelf niet blijven aandoen. Misschien moet u mijn methode eens proberen. De kans op succes is hoger en u voelt er zich in elk geval een stuk beter bij.

In plaats van te stoppen op 1 januari, besluit u om het hele jaar te gebruiken om uw slechte gewoonte af te leren. U probeert het op één manier en kijkt of het u lukt. Valt het tegen, dan is dat geen reden om uzelf te straffen, maar u probeert onmiddellijk wat anders. U denkt veel na over uw slechte gewoonte en waarom u er van af wil. Over wat een opluchting het zal zijn om er eindelijk vanaf te zijn. Over of er iets beters in de plaats voor kan komen. Over hoe er een dag komt dat het allemaal vanzelf zal gaan, als u het maar zolang volhoudt tot het voor u tweede natuur geworden is.

Misschien bent u tegen het einde van de zomer al een slechte gewoonte armer of een goede gewoonte rijker. Dan mag u zichzelf de rest van het jaar schouderklopjes geven. Als het niet lukt, mag u ten vroegste op 1 januari 2013 weer kwaad zijn op uzelf (met nootjes, glaasje, sigaret, tiramisu…).

U moet het wel zelf willen. Onlangs kwam ik iemand tegen die in geen geval wou stoppen met roken in 2012. Ze wou eerst afwachten of de wereld dit jaar nog zou vergaan, anders was al die moeite voor niks geweest.

Zo kan u het natuurlijk ook bekijken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Losse blaadjes en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het is nog niet te laat voor goede voornemens

  1. ejwblog zegt:

    Heel aantrekkelijk om het op deze manier te doen.
    Iets abrupt doen is niks voor mij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s