Uitgezonden: tips voor de beginnende uitzendkracht, deel 1

Er is altijd weer iets nieuws te zien.

U had het al gemerkt, ik doe weer interimwerk. Het is uit vrije keuze, want ik hou van afwisseling en ik moet even mijn draai vinden. Omdat ik vroeger vaak uitgezonden ben en omdat ik als vaste kracht genoeg tijdelijke werknemers ben tegengekomen, heb ik wat tips verzameld voor de beginnende uitzendkracht. Hier komen ze:

 • Weet waarom u uitzendwerk doet. Er zijn twee goede redenen:

1. Het is een aanloopje om zo snel mogelijk vast werk te vinden. Gefeliciteerd. Dit soort opdrachten is het gemakkelijkst te vinden.

2. U weet nog niet wat u zoekt of u wil wel eens wat anders. Gefeliciteerd, u bent een echte. Neem gevarieerde klussen aan, probeer alles uit wat een beetje interessant lijkt. Misschien gaat u zo een volledig andere koers varen. U moet het een beetje sturen als u niet altijd hetzelfde wil doen. Een goed uitzendbureau luistert (enigzins) naar uw wensen.

Het heeft weinig zin om erg lang dezelfde job in hetzelfde bedrijf te doen als uitzendkracht. De Belgische wet beperkt trouwens de tijd dat u ononderbroken interimwerk in hetzelfde bedrijf kan doen. Terecht. Ga ergens anders iets nieuws leren.

 • Hou die grote mond nog even dicht.
  • Het is helaas moeilijk om te schitteren als u alleen gevraagd wordt om een databank bij te werken. Er zullen dingen zijn die u met uw frisse kijk beter zal weten dan de mensen die dit werk al jaren doen. Maar u bent nieuw en u bent een buitenstaander en uw goede ideeën werken alleen maar op de zenuwen. Wacht er nu nog even mee. Breng uw geniale invallen naar de juiste persoon. Later. Diplomatisch. Snoevers en strevers hebben ze overal al te veel.
  • Zeg tegen het vaste personeel zeker geen dingen als u moet wel gek zijn om hier te willen werken. U moet het moreel niet naar beneden halen.
 • Accepteer dat u er niet bij hoort en wees daar maar blij om. Iedere groep bestaat bij de gratie van buitenstaanders. In sommige bedrijven gaat dat ver, anderen zijn sympathieker. In sommige bedrijven mag u aanschuiven aan het kerstdiner, in andere krijgt u zelfs geen stukje marsepein met Sinterklaas terwijl de vaste medewerkers een kilo Wittamer pralines krijgen. Zo leert u het bedrijf ook van die kant kennen. Dat is voor u nuttige informatie voor het geval u er aan denkt om te blijven. Geloof me, de vriendelijke gestes die u als uitzendkracht ondervindt, vergeet u niet meer.
 • Behoud uw zelfrespect. U bent gekomen om even een gewaardeerde collega te vervangen of om in te springen bij een overschot aan werk. U bent niemand’s knechtje. Natuurlijk zijn er altijd mensen die denken dat u dit werk alleen doet omdat u geen vast werk kan krijgen, maar zo zijn die mensen nu eenmaal. Verspil er geen energie aan. Zolang u weet hoe het echt zit, moet u zich daar niks van aantrekken.
 • Ga naar de winkel en koop:
  • Een dikke ringmap voor de contracten en andere papieren die u gaat krijgen van het uitzendbureau. Het papierloze kantoor bestaat niet voor u.
  • Een schriftje: U zal veel moeten opschrijven, bijvoorbeeld de namen van al die grappige nieuwe types die u ontmoet. Als u ze niet uit elkaar kan houden, kan u bij elke naam een portretje tekenen, maar zorg dat ze dat niet te zien krijgen, vooral als uw tekenkunsten niet deugen. Van een heel groot kantoor kan u een plattegrondje tekenen zodat u de weg niet kwijtraakt. Schrijf uw werkuren op. Hou een rudimentair dagboek bij in het schriftje. Misschien wil u later een boek schrijven over uw avonturen. Maak alvast notities.

De volgende keer zal ik u inlichten over de financiële kant van uitzendwerk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De wonderlijke wereld, Werk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Uitgezonden: tips voor de beginnende uitzendkracht, deel 1

 1. Altijd handig deze tips. En humoristisch 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s